Bilde : Sam Dogan

Palm Jumeirah – et moderne underverk

Palm Jumeirah, eller The Palm som øya også kalles, har blitt symbolet på den grenseløse nybyggingen som preger fremveksten av hele Dubai. Palm Jumeirah er del av en «trilogi» av kunstige øyer som alle vil finnes langs Dubais avlange kyststripe. Alle er formet på samme måte, som en komplett palme med 16 palmeblader, omkranset av tre ytterligere øyer som er tenkt å beskytte trekronen og dens stamme mot havets bølger.

Palm Jumeirah strekker seg 5 kilometer ut i havet og legger seg ved siden av Dubais dyreste bosteder og også flere luksushoteller. Atlantis The Palm, med sine 1 539 rom, kan selvsikkert ta gullsettet lengst ute ved palmens topp. Spektakulært er bare fornavnet. Palmeøya er også hjem til den prisbelønte luksusresorten Jumeirah Zabeel Saray som blant annet inneholder et av UAEs beste og største spa, Talise Ottoman Spa Palm Jumeirah har utvidet Dubais kystlinje med 78 km. Den kunstige øya er hele fem kilometer lang og fem kilometer bred. Mellom fastlandet og palmeøyas ytterpunkt kan man enkelt ta seg med en enkeltsporet togbane, en såkalt monorail.

Toppen av stammen på Palm Jumeirah
Foto: Roman Logov

Slik ble Palm Jumeirah bygget

Byggingen av palmeøya startet i juni 2001. En slik kompleks konstruksjon – å bygge en fem kilometer lang og bred palmeøy ut i havet der vannet er flere titalls meter dypt – forventet man å bruke 15 år på å gjennomføre. Det viste seg at Palm Jumeirah ble ferdigstilt på fem år, og nøklene til de første boligene ble overlevert i 2006. I oktober 2007 ble Palm Jumeirah utnevnt til verdens største kunstige øy, og på det samme tidspunktet hadde over 500 familier bosatt seg på øya.

Fundamentet til Palm Jumeirah er helt og holdent konstruert med kolossale mengder med stein og sand. Det er altså ikke blitt brukt foredlede materialer slik som betong eller metall, da dette var den herskende emirens idé. Han sto også bak palmeøyas design for å utvide kyststripen så mye som mulig og dermed få plass til flere bygninger med strandtomt. Palm Jumeirah består av flere øyer som sammen former palmens stamme, 16 palmeblader og en 11 km lang omringende krone som også fungerer som bølgebryter. Denne filmen beskriver konstruksjonen i detalj:

Hoteller på The Palm Dubai

Palm Jumeirah er ikke bare stedet for fantastiske boliger, men palmeøya er nesten som en liten by. På øya finnes bl.a. gallerier, butikker, restauranter, badeland, parker og hoteller. Her lister vi opp et utvalg av hotellene på Palm Jumeirah:

  • Anantara The Palm Dubai Resort
  • Atlantis, The Palm
  • The Fairmont Palm Hotel & Resort
  • St. Regis Dubai – The Palm
  • Kempinski Hotel & Residences
  • Rixos The Palm Dubai
  • Sofitel Dubai, The Palm Resort & Spa
  • The Langham, Palm Jumeirah
  • Jumeirah Zabeel Saray
  • One & Only The Palm

Palm Islands – de tre palmeøyene


Foto: Dylan Gianella

Palm Jumeirah ble den første øya som ble ferdigstilt som en del av det enorme prosjektet Palm Islands. Sammen med Palm Deira og Palm Jebel Ali, som begge fremdeles ikke er ferdigstilt, vil de tre palmeøyene utvide Dubais kyststripe med ytterligere 520 km. Palm Islands ligger langs Dubais kyst med Palm Jebel Ali lengst vest, etterfulgt av Palm Jumeirah og deretter Palm Deira. Til tross for sin størrelse forventes faktisk Palm Jumeirah å bli den minste av de tre palmeøyene.

Endre karthøyde

Flere attraksjoner

Reiseguider om UAE

Oppdag UAE hoteller