Opplev atmosfæren i Sjeik Zayed-moskeen

Over hele Emiratene finnes steder og bygninger som er oppført under sjeik Zayeds tid. Zayed bin Sultan Al Nahyan var den første presidenten i De forente arabiske emirater og tidligere emir av Abu Dhabi. Den mest storslåtte hyllesten som bærer landsfaderens navn er uten tvil Sjeik Zayed-moskeen i Abu Dhabi.   

De gullsmykkede fasadene, de fantastiske mosaikkverkene, 1000 søyler og 82 kupler gjorde at TripAdvisor kåret Sjeik Zayed-moskeen til en av verdens beste severdigheter i 2016. Sjeik Zayed-moskeen har plass til svimlende 40 000 gudstjenestedeltagere, hvorav 7000 får plass i den største bønnesalen.

Moskeen ble bygd mellom 1996 og 2007, og arkitekturen er det den syriske arkitekten Yousef Abdelky som står for. Over 3000 personer fra 38 selskaper var involvert i byggingen av moskeen.

Enorme fakta om Sjeik Zayed-moskeen

Gårdsplanet i mosiak vid Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi

Denne moskeen i sentrum av Abu Dhabi spiller helt i sin egen divisjon når det gjelder storslagenhet. Det er den største moskeen i hele De forente arabiske emirater. Bare ta en titt på disse enorme faktaene:

  • Bygningskompleksets areal er over 12 hektar stort (290 × 420 meter).
  • Atriet og dets mosaikkdekte gulv er hele 17 000 kvadratmeter.
  • Det finnes 82 kupler i sju forskjellige størrelser, der den høyeste rager ca. 85 meter over bakken.
  • Fire enorme minareter reiser seg 107 meter mot skyene.

Et av verdens største tepper

Sjeik Zayed-moskeen har mange detaljer å la seg forbløffe over. Alt fra enorme krystallkroner til enestående vakre søyler. Men noe som virkelig skaper en wow-faktor, er det gigantiske bønneteppet som ligger i hovedsalen. Teppet består av forbløffende 2 268 000 000 masker – altså over to milliarder. Over 1200 flittige håndverkere vevet teppet sammen i løpet av en to års tid. Det er altså ikke noe liten matte vi her snakker om. Teppet i Sjeik Zayed-moskeen veier nemlig 35 tonn og regnes for å være et av verdens største tepper.

En tilgjengelig moské

Schejk Zayed-moskén i skymning

Ikke alle moskeene i Emiratene har åpent for ikke-muslimer, men Sjeik Zayed-moskeen er heldigvis et unntak, så lenge man som besøkende utenfra dekker kroppen sin på korrekt måte. Kvinner er nødt til å dekke over skuldre, armer og brystet, samt ha en underdel som skjuler bena og som ikke er for tettsittende. For hodet anbefaler vi et tynt slør eller sjal. Menn må også kle seg anstendig og dekke kroppen. Shorts er ikke tillatt. Dersom du skulle komme til moskeen i klær som ikke oppfyller kravene, går det selvsagt fint an å låne anbefalte plagg på stedet.

Sjeik Zayed-moskeen er en perfekt dagstur for hele familien, ca. en times biltur fra Dubai Downtown.

Endre karthøyde

Flere attraksjoner

Reiseguider om UAE

Oppdag UAE hoteller