Bilde : Weimer Jessica

Spis den lokale favoritten Shawarma

Med Dubais mange glamorøse restauranter er det kanskje lett å få inntrykk av at byen først og fremst er et hjemsted for fine dining. Men det er ikke hele sannheten. Tilbudet av rimelige spisesteder er minst like stort.  Du trenger for eksempel ikke å gå langt for å støte på et hull i veggen som serverer den lokale hurtigmatsfavoritten shawarma. Rundt om i De forente arabiske emirater finnes selvsagt en overflod av spisesteder som serverer shawarma. Al Mallah på Dhiyafa Street i Dubai er et slikt sted og er godt kjent for sin utmerkede shawarma.

Ordet shawarma er avledet av det tyrkiske ordet çevirme og betyr noe sånt som snurring/rotering og sikter altså til måten det blir tilberedt på – kjøttet grilles på et vertikalt roterende spyd. Denne mattradisjonen, der man stabler skiver av kjøtt som skjæres av mens det tilberedes, ble utviklet i 1800-tallets Osmanske rike. Dette kom til å bli kalt döner kebab som altså ble inspirasjonen til shawarma fra Midtøsten, den greske gyros og også den meksikanske tacos al pastor.

Hva er egentlig shawarma?

Shawarma er en delikat kebablignende matrett fra Midtøsten der det skårne kjøttet som regel er lam, kylling, kalkun, okse eller kalv pakket inn i et tynt brød. Av betydning for måltidet er kjøttets distinkte smak av allehånde og eddik. Som kebab tilberedes kjøttet ved å grille det på et roterende spyd. Shawarma spises vanligvis med tabbouleh (libanesisk persillesalat), fattoush (libanesisk grønnsaksblanding), taboon-brød, tomater og agurk. Toppingen kan bestå av forskjellige sauser og tilbehør som for eksempel tahini, hummus, syltet nepe og amba. Amba er typisk for det indiske kjøkken så vel som for mange kjøkken fra Midtøsten. Det er en syrlig krydderblanding av blant annet mango, eddik og gurkemeie. Ordet amba kommer fra sanskrit og betyr rett og slett «mango».

Endre karthøyde

Flere aktiviteter

Reiseguider om UAE

Hoteller i UAE