Reis på 12 minutter med Hyperloop Dubai – Abu Dhabi

Nybyggerånden som råder i Abu Dhabi, Dubai og hele De forente arabiske emirater, er noe som mangler motstykke i resten av verden. Nye fremtidsplaner for det ene futuristiske prosjektet etter det andre avløser hverandre i en stri strøm. Enkelte av prosjektene er som tatt ut av en sci-fi-film.

Eller hva sier du til muligheten for å reise mellom Dubai og Abu Dhabi i en kapsel på kun 12 minutter? En tilsynelatende umulig idé som kommer til å bli virkelig gjennom transportsystemet hyperloop. Den samme strekningen tar i dag knapt to timer med bil. Svimlende!

En hyperloop er den første etappen i Dubais pågående transportrevolusjon, som på sikt også kommer til å gjøre dronedrosjer og førerløse biler til virkelighet.

Hyperloop One og Elon Musk

Selskapet bak initiativet heter Hyperloop One, og det bygger akkurat nå en rørledning i ørkenen mellom de to største metropolene i De forente arabiske emirater. Hyperloop One er et av de mest fremstående selskapene for tiden når det gjelder nyskapning innen transportsystemer, men de eier ikke teknologien som gjør dette mulig. Hyperloop bygger nemlig på såkalt open source, som innebærer at selskaper og privatpersoner fritt kan bygge videre på teknologien og bruke den til sine egne prosjekter.

Tesla-grunnlegger Elon Musk presenterte sin idé om hyperloop allerede i 2013, da han viste frem forskningen sin for første gang. Musk har kalt oppfinnelsen sin for den perfekte krysningen mellom et Concorde-fly, en laserpistol og et Air Hockey-bord. Transportsystemet har flere fordeler enn bare den lynraske hastigheten – teknologien er helt fri for miljøskadelige utslipp. Videre kan ikke mennesker eller dyr risikere å komme til skade ved å gå på «sporene» ettersom transporten skjer i rør.

Hyperloop One regner med å gjøre sin kommersielle debut i 2020 for gods – og den første persontransporten i 2021. Selskapet er også i diskusjon med nordiske land om å forkorte avstanden mellom byene i regionen. For eksempel har Hyperloop One innledet samtaler med flere store aktører, slik som Rambøll, KPMG og advokatfirmaet Setterwalls, for å virkeliggjøre transportsystemet mellom Helsinki og Stockholm. Med en slik løsning vil passasjerene kunne ta seg mellom de to hovedstedene på under 30 minutter.

Slik fungerer transportsystemet hyperloop

Med tanke på all den teknologien som muliggjør hyperloop, er det vanskelig å beskrive hvordan det hele fungerer med enkle ord. Man kan sammenligne hyperloop med rørpost. I stedet for å rulle på spor er tanken med hyperloop at kapsler beveger seg i et rør uten friksjon.

I rørledningen reiser de selvkjørende kapslene i en hastighet på opptil 1200 kilometer (!) i timer. Takket være det lave trykket i røret blir luftmotstanden mer eller mindre ikke-eksisterende, noe som gjør det mulig for hastighetene å nå nivåer som tilsvarer de raskeste flyene i verden.

Hyperloop drives av en høyteknologisk, lineær elektrisk motor. Ved hjelp av magnetisk levitasjon heves kapselen opp fra «skinnene» til en svevende tilstand for å minske friksjonen. Dette, i kombinasjon med at lufttrykket reduseres i rørene ved hjelp av vakuumpumper, gjør det mulig med de enorme hastighetene som man kan oppnå i en hyperloop.

 

Akkurat nå i UAE

Reiseguider om UAE

Oppdag UAE hoteller